Kombi

Kombi Montajı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kombi Montajı Nedir?

Kombi montajı, evinizin ısınmasını sağlayan kombinin uygun ortam seçilerek uygun tesisat elemanları (vana, borular, baca borusu) ile bağlantısı sağlanarak güvenli bir şekilde monte edilmesi işlemidir.

Kombinin montaj edilecek ortamın projeye uygun bir şekilde seçilmesi  gerekir. Eğer kombi dış ortama konulacaksa donmaya karşı önlem alınması gerekir. Kombinin dışına dolap ve ısı yalıtım malzemeleri kullanılması, kombinin kış aylarında donmalara karşı korunması sağlanmaktadır. Kombi dolabı yapılırken ileride kombide oluşacak arızalar için uygun bir yapıda olması gerekir. Kapakların rahat bir şekilde çıkabilmesi ve dolap içerisinde işlem uygulanacak yeterli alanın olması gerekmektedir. Eğer uygun bir yapıda olmazsa her arıza ve işlemde dolabın yerinden sökülmesi gerekebilir.

Kombi montajını yapacak firmanın yeterlilik belgelerine sahip, can ve mal sağlığına önem veren işin ehli uzman ekipler tarafından yapılması gerekir. Ayrıca kombinizi montaj edecek firmanın bulunduğunuz bölgedeki doğal gaz dağıtım firması tarafından yetkilendirilmiş firmalara tarafından yapılması gerekir.

Kombi Montajı Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak kombinin  montaj yeri belirlenmesi yapılır. Baca borusunun uzun olmayacağı bir mesafe kombi için en uygunu olacaktır. Baca borusunun uzun olması kombinin çalışmasında probleme ve arızalara neden olabilmektedir. Ayrıca kombi bacasının yukarı doğru eğimli olmamasına önem verilmelidir. Eğer eğim oluşursa yoğunlaşan suyun kombinin fan motoruna doğru akması sonucu parçaların yanmasına neden olabilir. Tabi bu anlatılan yoğuşmalı kombiler için geçerlidir. Eğer kombi hermetik ise eğim tam tersi şekilde olmalıdır.
  • Yer belirlendikten sonra ince hesaplamalar yapılarak montaj yapılacak yere matkap yardımı ile askı bağlantıları monte edilir. Kombinin ağırlığını kaldırabilecek askı bağlantı ve ekipmanları kullanılmalıdır.
  • Kombinin bacası şartnamede istenilen şartlara göre hermetik baca çıkışı için yer açılır.
  • Kombinin alt bağlantı setleri CE Standardına göre üretilmiş olması gerekir. Sıcak ve soğuk su tesisat boruları alt bağlantı setleri ile bağlanarak kombiye monte edilir. Soğuk ve sıcak su girişlerinde vana olması önemli bir faktördür. Her vananın içerisinde de filtre (pislik tutucu) bulundurulması kombi ve tesisat için sağlıklı bir önlemdir.
  • Kombinin alt bağlantı setleri bağlandıktan sonra tesisata su dolumu gerçekleştirilir ve su kaçağının olup olmadığı kontrol edilmelidir. Su dolumunu gerçekleştirdikten sonra peteklerden hava alma işlemini unutmayın.
  • Gaz bağlantısı yapıldıktan sonra gaz geçişi sağlanır. Gaz kaçağının olup olmadığını kontrol edilmesine özen gösterilmelidir.
  • Yoğuşmalı kombinin montajı yapılıyorsa yoğuşma giderinin olması gerekir.

Kombi Montajında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kombiyi direkt olarak elektriğe bağlamak yerine regülatör (voltaj düzenleyici) ile kullanmak voltajdan (yüksek, düşük voltaj) doğacak sorunları engelleyecektir.
  • Kombi kapalı ortama monte edilecekse ortamda gaz kaçak dedektörünün olması gerekir. Ayrıca ortama yeterli miktarda oksijen girmesi için ventlasyon olması ve açık konumda olması gerekir.
  • Kombiler binaların ortak kullanım alanlarına (aydınlık, merdivenler ve koridorlara) montajı yapılmamalıdır.
  • Kombinin montajı esnasında elektrik bağlantısı kombinin altına değil yan tarafında bulunmalıdır.
  • Kombinin bulunduğu ortamda patlayıcı ve yanıcı maddelerin bulunmaması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu