Bu yazımızda sizlere kombi pompasının diğer adlarıyla da sirkülasyon pompası ve devirdaim pompasının neden sıkıştığını, sıkışan pompanın nasıl geri açılacağını ve bu işlemleri yaparken dikkat edilmesi gereken maddeleri sizlere listeleyeceğiz.
Aşağıdaki resimde kombilerde çıkan bazı model pompaların resimlerini paylaştık. Her modelin şekil ve çalışma prensibi farklı olabilir. Eski tip pompalarda kart bulunmayıp devir ayarı ya da sabit devirli olarak çalışmaktadır. Kartlı pompalarda ise cihazın ısı ihtiyacına göre devir hızını kendisi ayarlamaktadır.
Kombi Pompası Neden Sıkışır?
- Kombi uzun bir süre kullanılmayınca pompa içerisindeki kafa bazen sıkışabiliyor.
- Pompa içerisinde bazen irili ufaklı taş vb parçaların birikmesi ya da gelmesi sonucu sıkışabilir.
- Tesisata su basımı sonrasında bazen cihaz içerisinde hava sıkışabilir. Sıkışan hava ise pompanın çalışmasını engelleyebilir ve sıkışmasına neden olabilir.
Sıkışan Pompa Nasıl Açılır?
- İlk adım olarak kombi pompasının ön yüzünü görebileceğimiz şekilde kombinin kapağını açmamız gerekiyor. Her kombinin kapağı farklı şekilde açıldığı için bu işlemi yapmadan önce kırılmalara karşı dikkatli olunuz, kapağın bazı noktaları hassas olabilir.
- Kombi pompasının iki tür markası bulunur. Wilo ve Grundfos‘tur. Bunların haricinde bazı markalar pompaların üzerine kendi amblemlerini basabilmektedirler. Farklı bir marka gördüğünüzde şaşırmayın.
- Resimde de kırmızı ile işaretlediğimiz vana pompanın içerisinde kalan havayı atmak ve sıkışan pompaya yol vermek için kullanacağımız yerdir.
- İşleme başlamadan önce ilk adım olarak pompanın altına havlu benzeri bir bez koymanızı öneriririz.
- Tapayı açtığımız da su akma durumu yaşanacaktır. Bu su akma işlemi sırasında elektronik parçaların zarar görmesini engellemelisiniz.
- Düz ağızlı bir tornavida ile tapayı sola çevirerek, tapayı bulunduğu yerden çıkartınız.
- Tapayı çıkardıktan sonra, pompanın içerisinde aynı şekilde bir vida daha göreceksiniz.
- Bu vidayı da yönü farketmeksizin sağa ya da sola çevirerek pompaya yol vermeye çalışın.
- Pompa dönmeye başladığında zaten siz de fark edeceksiniz.
- Pompa dönene kadar bu işlemi uygulamaya devam edin.
- Eğer uzun bir süre uğraştıktan sonra pompa dönmüyor ise pompanız bozulmuştur demektir.
- Döndüyse tekrardan tapayı su akmayacak bir şekilde kapatın.
- Akan su neticesinde ıslanan yerler bulunuyorsa kurutun.
- Kombinize 1,5 bar olacak şekilde tekrardan su dolumu yapın ve cihazınızı çalıştırın.
Firmamız her marka ve model kombinin sirkülasyon pompasının satışını yapmaktadır. Kombinizin pompası arızalı ise 0507 971 09 00 arayarak satın alım gerçekleştirebilirsiniz.
Pompa Sıkışmasını Önlemek İçin;
- Tesisat içerisinde kir ve çakılların temizlenmesi gerekir. Tesisat temizliği yaptırarak taş ve çakılların temizlenerek pompanın sıkışmasını önleyebilirsiniz.
- Tesisata su verdiğiniz zaman radyatörlerden vakit geçmeden cihaz içerisinde kalan havanın boşaltılması gerekir.
Bu işlemi kombinize su dolumu yaptıktan sonra içeride kalan havayı dışarı atmak içinde uygulayabilirsiniz. Hava almak için tapayı biraz gevşetmeniz yeterli olacaktır.
Pingback: Bosch Kombi E9 Arıza Kodu