Kombi

Peteklerin Altı Isınmıyor Sorunu ve Çözümü

Radyatörlerimin üst bölümü sıcak alt tarafı soğuk, bu neden olur?

Peteklerin altı ısınmıyor ne yapmalıyım? diyorsanız bu makale tam size göre!

Eğer soru radyatörümün üst bölümü soğuk alt bölümü de sıcak şeklinde olsaydı bu durumda şunu diyebilirdik radyatörün içerisinde hava kalmış ve bu havanın radyatördeki hava tahliye purjöründen tahliye edilmesi gerekir. Fakat tam tersi radyatörün üstü sıcak altı soğuksa farklı nedenlerden olabilir.

Peteklerin Altı Isınmıyor

Peteklerin altı soğuk üstü sıcaksa ne anlama gelir?

İlk akla gelen sorun radyatörün içerisinde tesisat çamurundan dolayı bir tıkanıklık olmasıdır.

Bu durumda yapılması gereken bir petek temizleyici firmaya başvurup, inhibitör dediğimiz katkı maddeleri ile radyatörlerinin içinin temizlenmesidir. Temizlenen radyatör ilk günkü gibi bir verimle ısınacaktır. Aynı şekilde altı da üstü de sıcak olacak şekilde çalışabilir.

Bir başka sorun ise tesisat bağlantılarının yanlış yapılmış olabilir.

Normalde 1 metreye kadar boyu olan çelik panel radyatörlerin bağlantıları radyatöre gelen sıcak su bağlantısı üstten radyatöre dönen bağlantı ise alttan fakat sağdan ya da soldan olabilmektedir. Yani sağ üstten geliş – sağ alttan dönüş veya sol üstten geliş – sol alttan dönüş şeklinde olabilir.

Fakat 1 metrenin üzerindeki daha uzun boylara sahip radyatörlerde mutlaka çapraz bağlantı yapılmalıdır. Çapraz bağlantı dediğimiz şudur; eğer radyatöre giriş su sıcaklığı sağ üstten yapılıyorsa çıkışın sol alttan yapılması ya da tam tersi sol üstten giriş yapılıyorsa sağ alttan çıkış yapılması yani çapraz bir bağlantı yapılması gerekir.

Eğer bu bağlantılar yanlış yapıldıysa dolayısıyla radyatörün alt tarafı soğuk üst tarafı sıcak olabilir. Şöyle ki eğer radyatöre hatalı bir şekilde alttan giriş ve alttan çıkış yapıldıysa o zaman radyatörün verim kaybı % 10 – 20’leri bulmaktadır.

Eğer radyatöre alttan giriş ve üsten çıkış yapılırsa bu durumda radyatördeki verim kaybı yarı yarıya % 45 – seviyelerine kadar çıkabilmektedir. İşte bu durumda radyatörün alt tarafı soğuk kalacaktır.

Eğer gidiş ve dönüş kollektöründen oluşan bir kombi tesisatımız varsa bir başka akla gelen neden de kombiye bağlanan gidiş dönüş kollektörlerinin yanlış bağlanmasıdır. Yani gidiş kollektörünün dönüşe, dönüş kollektörünün de gidişe bağlanması da tüm radyatörlerde alt tarafın soğuk üst tarafın sıcak olması sebebi doğurabilir. Buna da dikkat etmek gerekebilir.

Başka bir sorunu da anlatacak olursa kombinin içerisindeki ana malzemelerden birisi olan sirkülasyon pompasının tam verimle çalışmamasıdır.

Bu sirkülasyon pompası tesisat içerisindeki kirlilik ile ya da voltajdan kaynaklanan sorunlar nedeniyle istenilen devirde dönmemesi peteklerin alt tarafının ısıtmamasına neden olabilir.

Ayrıca peteklerin içerisindeki metal materyal suyun teması neticesinde ana malzemeden ayrılarak peteklerin dibinde çökelti oluşmasına neden olmaktadır. Bu çökelti aşırı derecede birikerek o bölgenin ısınmasına engel olmaktadır. Bu çöken malzemenin dışarı atılması için tesisat içerisindeki suyun temizlenmesi sağlanmalıdır. Peteklerin makine ile temizlenmesi sonucunda bu çöken madde uzaklaştırılabilir.

Kontrol edilmesi gereken işlemlerden birisi de kombinin alt bağlantı su vanasının içerisindeki filtrenin temiz olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer filtrenin gözenekleri dolu ise ısınmayı engelleyebilir.

Petek Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır?

Peteklerin boy uzunluğunun fazla olması neticesinde de peteklerin alt tarafının soğuk olmasına neden olabilir. Düşük sıcaklıkta büyük peteklerin her noktası istenilen sıcaklıkta olmayabilir. Bu sorunun az da olsa çözüme kavuşması için yakın olan peteklerin vanaları bir miktar çevirerek kısabilirsiniz. Kombiye en yakın olan radyatörlerin vanalarını kısarak en uzak noktadaki radyatörlerin daha iyi ısınmasını sağlayabilirsiniz.

Son Petek Neden Isınmaz?

Kombi içerisinden çıkan su son peteğe ulaşana kadar bir miktar ısı kaybı yaşamasına neden olabilir. Eğer daha önceden ısınan peteğiniz de bir süre sonra ısınmama durumu yaşanıyorsa petekler de ve tesisat da kirlenme ya da tıkanıklık olabilir. Bu sorunun çözümü için tesisat temizliği yapılması gerekebilir.

Kombinin içerisindeki sirkülasyon motorunun tam devirli dönmemesi de bu soruna neden olabilir. Yüksek kapasiteli bir sirkülasyon pompası değişimi ile bu sorun çözülebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu